18 Kasım 2013

'' Aşı ''

Bildiğiniz üzre Güney Amerika ve Afrika gibi kıtalarda hayati koşulların getirdiği zorluklardan biri de hastalıklarla savaşmak.Günümüzde bu kıtalarda yaşayan bir çok insanın virütik hastalıklara yakalanma riskleri çok fazla.Tabi bir çok kişi hastalıktan kırılırken bir çoğuda sadece taşıyıcı olarak yaşamını sürdürüyor. İnsanların yanı sıra böceklerden,sineklerden,gıdalardan,sulardan ve her yerden virüs kapma olasılığınız var.

Elbette koşullar bu durumdayken Afrika kıtasına yapılan seyahatlerde genel olarak 'ZORUNLU' fakat Güney Amerika seyahatlerinde kişinin kendisine kalmış bir aşılanma olayı gerçekleşiyor. 

Bende kendi tercihimle bugün tüm aşılarımı yaptırdım.
İlk olarak 'TÜRKİYE HUDUT VE SAHİLLER SAĞLIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ' nün Cevizli'deki temsilciliğine gittim. Bir çok insanın sadece Karaköy'de var sandığı bu merkezlerden Istanbul ili içersinde tam 4 ilçede var. Şu adresten girip bakabilirsiniz : 

 http://www.seyahatsagligi.gov.tr/page/merkezler.aspx  

Ayrıca merkeze gitmeden evvel randevu almanız gerekli,bunu unutmayın derim.Pasaportunuzu ve kimliğinizi muhakkak yanınızda götürün.
Hiç bir ücret ödemeden gerekli tüm aşılarınızı yaptırıyorsunuz.

Saat 11:00 deki randevuma erken gittiğim ve başka kimsede olmadığı için 5 dakika bekledikten sonra doktor hanımın odasındaydım. Dr.Erçin YILDIZ hanım gerçekten çok ilgili ve alakalı davranarak,beni her konuda bilgilendirdi.Sarıhumma ve Tifo aşılarımı orada vuruldum . Tetanoz aşısını ve Polio damlasını tamamlamak içinse beni Aile Hekimime yönlerdirdi. Daha evvelde kendi çalıştığım hastanede Hepatit B aşım tamamlandığı için ona gerek kalmadı. Son olaraksa doktor hanım , Sıtma aşısı günümüzde henüz bulunamadığı için biraz kapsamlı bir kullanım şekli olan iki adet tablet ilaç verdi. İlaç isimlerini burada yazmak istemiyorum çünkü doktor reçetesi ile alınıyorlar. Eğer sizlerde bu aşıları yaptırmak , ilaçları almak istiyorsanız muhakkak sağlık merkezlerinden birindeki hekime muayene olmak zorundasınız. 

Aşılarınız yapıldığında size şöyle bir aşı kartı veriyorlar ;


İçeriğide şu şekilde oluyor ; 





Aşılardan sonra 24 saat alkol almak yasak.Diğer yeme içme durumlarınızda herhangi bir sıkıntı yok.24 saat içersinde çok ağır iş yapmamalı,kendinizi çok yormamalısınız.Başka da dikkat edilecek bir husus yok.

Aşı ve seyahat sağlığı konusunda; Dr. Erçin hanımın anlattıklarından yola çıkarak diyebileceğim en önemli şey ; uzun vadeli yolculuklarda ki eğer benim gibi bir rotaya gidiyorsanız bu aşıları yaptırmanızda fayda var.Yeme-içmeye özen göstermek gerekli.
Özellikle su vb. içecekleri mümkün olduğunca kapalı kutularda-şişelerde alarak , çiğ sebze-meyve yerine daha çok kabuklu olanları tercih ederek kendimizi bir çok salgından koruyabiliriz.Türkiye'de bu kadar dikkat etmiyoruz elbette şimdi bin tane kuralla mı yaşayacağım diyor insan kendi kendine ama maalesef ordaki ülkelerde bu tarz salgınlar şaka değil,gayet ciddi ve ölümcül.Dikkat etmekte fayda var.

Yukarıda verdiğim site linkinde hangi ülkelerde hangi salgın hastalıkların olduğunu öğrenebilirsiniz. 
Ben ormanlarda,bayırlarda gezmeyi istediğim için,uzun vadede çok sağlıklı ortamlarda BELKİ kalamayacağım için,hijyen konusunda BELKİ ÇOK dikkatli olamayacağım için ve beslenmeme de aynı şekilde BELKİ her an dikkat edemeyeceğim için aşı yaptırarak en azından kendimi biraz daha koruma altına almayı uygun gördüm.Belkiler elbette değişebilecek koşullar bu yolculukta.Ama dediğim gibi önlem almakta bir zarar yok.Hiç bir zahmet,hiç bir ücret ödemeden gidin aşınızı yaptırın. 

Sağlık seyahat merkezinden aldığım bir kaç broşürü de burada paylaşmak istiyorum.İçerikleri gayet anlaşılır şekilde, hastalıklar ve korunma yöntemleri anlatılıyor.

SARIHUMMA ;




SITMA ;







Ayrıca bildiğiniz üzre Afrika ve Güney Amerika gibi ülkelerde cinsel yolla bulaşan hastalıklar malumunuz çok ama çok tehlikeli boyutlarda.HIV çok yaygın,AIDS yüzünden ölüm oranı çok yüksek.En önemlisi her ihtimale karşı önleminizi almanız.





Salgın hastalıklar ve korunma yöntemleri dışında ekstra olarak merkezden aldığım ve bir çok insanın uzun yolculuklar sırasında yaşadığı Jetlag durumu hakkında da şu paylaşımda bulunarak yazımı yavaş yavaş sona erdireyim.





Evetttt.Bugün ki yazınında sonuna geldik =) Şu an sağ kolumda ufak çaplı bir ağrı mevcut ama öyle ahım vahım bir şey değil.Sarıhumma'dan kaynaklı belki bir kaç gün sonra ateşim çıkabilirmiş o kadar.
Bu sağlık mevzularını da hallettiğim için çok rahatladım.Bir tek sağlık sigortası yaptırmak kaldı o kadar.
O da gene kişisel bir tercih fakat bazen pasaport kontrollerde sorulduğunu biliyorum bu yüzden en azından bir 6 aylık yaptırmalı.Hiç belli olmaz belki gerekir,pintilik yapmanın alemi yok kısacası :P

Kaldı mı 13 gün ! =))



Cuando llegare , cuando llegare ... ?? 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder